Hälleflundra med vermouthsås

Ett enkelt sätt att tillaga fin fisk. Du varken steker eller kokar den utan låter den bara stå i varm ugn tills fiskköttet stannat.

Betyg (2 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

4 skivor färsk hälleflundra , 2 cm tjocka , ca 600 g
2 msk olivolja
1 tsk salt
0,5 tsk citronpeppar
Bladpersilja

Sås:
125 g djupfrysta ärter
1 dl torr vermouth
1,5 dl fiskbuljong
1 dl crème fraiche
2 msk smör eller margarin
Salt

Gör så här

Lägg folie i en långpanna, pensla med lite olja och lägg på fiskskivorna. Krydda med salt och citronpeppar och pensla lätt med olja ovanpå.

Koka ärterna tillsammans med vermouth och fiskbuljong 2 minuter. Lägg allt i en mixer och kör till en slät sås. Tillsätt crème fraiche och kör ytterligare någon minut. Sila tillbakaq såsen i kastrullen genom en trådsil.

Ugnsbaka fisken i 200 grader, 8-10 minuter, tills fiskköttet stannat. Prova med en sticka.

Hetta upp såsen, runda av den med en klick kallt matfett som du vispar ner i såsen och smaka av med salt.

Häll upp såsen på varma tallrikar, placera en fiskskiva på varje tallrik och garnera med bladpersilja.


Servera med kokt ris och kokta grönsaker.
Du kan även byta ut hälleflundran mot färsk lax.
Visningar:
5737
Sparat:
71

LIKNANDE RECEPT

Vermouthsås recept
Filets mignons ..
av leek70
över 2 månader
Ugnstekt citron
av lennali
över 2 månader
Laxfjärilar med
över 2 månader
Vermouthbräsera
av leek70
över 2 månader
Skinkstek på Pe
över 2 månader
Lax och havskrä
av Queenie
över 2 månader