Höstens godaste äppelpaj med vaniljsås

Höstligt och gott

Betyg (12 röster)
Antal personer
4 port
Höstens godaste äppelpaj med vaniljsås

Ingredienser

4–5 syrliga äpplen
½ dl socker
1 tsk malen kanel
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
Ca: ½ dl mandelspån eller hackade sötmandlar
1–2 msk flytande honung

Att servera till:
Vaniljsås eller glass

Gör så här

Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Blanda socker och kanel i en rymlig plastpåse. Lägg i äppelklyftorna och skaka om så att alltsammans blandas väl.

Hacka samman smör, vetemjöl, havregryn, socker, vaniljsocker och salt till en smulig massa. Det går snabbt och lätt i matberedare.

Lägg äppelklyftorna i en stor ugnssäker form eller använd portionsformar. Fördela smuldegen ovanpå och strö på rikligt med mandel. Ringla över lite flytande honung. Grädda mitt i ugnen, 225 grader, cirka 20 minuter.

Låt äppelpajen svalna lite innan den serveras med färdigköpt eller hemlagad vaniljsås. Mjukrörd vaniljglass är också gott till.

Pajen kan lagas helt klar i förväg och värmas lite innan serveringen.
Visningar:
28781
Sparat:
397

LIKNANDE RECEPT

Äppelpaj recept
Bittes äppelpaj
av ros
över 2 månader
Äppelpaj med kn
över 2 månader
Knaprig Äppelpa..
över 2 månader
Toscapaj med äp
över 2 månader
Min goda smuläp
av ros
över 2 månader
Äppelpaj med ri
över 2 månader