Höstgryta

Den här grytan har en mycket fyllig och len smak och är perfekt för ruggigt höstväder, när man gärna värmer sig både utifrån och inifrån. Receptet kan varieras utifrån vad som finns att köpa i butiken och utifrån säsong. Det viktiga är att hålla fast ungefär vid proportionerna i recpetet, så att det blir ungefär (räknat på vikt) en knapp tredjedel kött, en tredjedel rotfrukter och en tredjedel andra grönsaker. Man kan naturligtvis också använda nötkött istället för fläskkött. Tänk då på att koktiden för köttet förlängs med cirka 30 minuter. Den här rätten passar särskilt bra att göra i så här stora mängder eftersom den blir godast när man blandar i en stor mängd olika grönsaker. Den är mycket god att värma dagen efter tillagningen och passar mycket bra att frysa. Tar man upp en fryst portion på morgonen och låter den ligga framme i rumstemperatur har den tinat lagom till lunchtid och kan värmas i mikrougn 2-3 minuter på högsta värme.

Betyg (0 röster)
Antal personer
8 st

Ingredienser

800-1000 g färskt bogfläsk eller skinkstek
2-3 succiner
1 blomkålshuvud medelstort
1 knippa svartrötter eller 400 g jordärtskockor
6 stora fina gula lökar
300 g morötter
200 g rotselleri
200 g palsternacka
500 g fast potatis
1 knippa bladpersilja
2 förp passerade tomater
4-5 dl creme fraiche (det fungerar med lättcreme fraiche men blir inte riktigt lika fyllig smak då)
3 tärningar grönsaksbuljong
salt
svartpeppar efter behag
1 dl rapsolja att bryna köttet i

Gör så här

Skär köttet i centimeterstora bitar, krydda med salt och peppar, och bryn det sedan i en stekpanna med litet rapsolja i. Lägg över det brynta köttet i en stor gryta tillsammans med de passerade tomaterna och grönsaksbuljongtärningarna. Låt det koka upp och dra sedan ned värmen på plattan så att det puttrar stilla. Skär under tiden de skalade rotgrönsakerna och löken i bitar som är ungefär lika stora som köttbitarna. När köttet och de passerade tomaterna har kokat ungefär 20 minuter är det dags att lägga i de skurna rotgrönsakerna. Höj värmen så att grytan kokar upp igen, och sänk sedan värmen så att det bara puttrar stilla i ytterligare 20 minuter. Skär under den tiden resten av grönsakerna i bitar som är ungefär dubbelt så stora som rotgrönsaks- och köttbitarna. Lägg även dessa grönsaker i grytan och tillsätt creme fraiche och låt koka upp. Nu skall grytan koka i 15-20 minuter. Servera den gärna med nybakt surdegsbröd.
Visningar:
9525
Sparat:
45

LIKNANDE RECEPT

Höstgryta recept
Mustig höstgryt..
över 2 månader
Guldgryta med k
över 2 månader
Höstgryta
av styvan
över 2 månader
Maya´s Höstgryt
av SDMaya
över 2 månader
Sydfransk lammf
över 2 månader
Mustig höstgryt
av Marre73
över 2 månader