Hamburgerbröd

Hemmagjorda hamburgare är gott både till vardags och fest. Speciellt om man dessutom bakar bröden själv.

Betyg (1 röst)
Antal personer
12 st

Ingredienser

1 pkt , 50 g , jäst
5 dl vatten , 37 grader
1 tsk salt
2 tsk strösocker
0,5 dl olivolja
Ca 12 dl vetemjöl special

Pensling:
Vatten

Garnering:
3 msk sesamfrön

Tillbehör:
Kakmått , glas eller liknande , ca 8-10 cm i diameter

Gör så här

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt ljummet vatten och rör tills jästen löst sig. Rör ner salt, socker och olivolja.

Tillsätt mjölet och arbeta ihop allt till en deg. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.

Arbeta degen och tillsätt eventuellt mer mjöl om degen är kladdig. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen till 1 cm tjock platta, tryck ut 12 rundlar med hjälp av ett mått. Gnugga måttet mot bordsytan tills rundeln har släppt degen.

Låt de utstansade degbitarna jäsa till dubbel storlek, ca 30 min, på en smord eller bakpappersklädd plåt. Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla bullarna med lite vatten och strö över sesamfrö. Grädda bullarna 5-8 minuter.

Currydressing till hamburgarna: Smält 1 msk smör i en stekpanna. Hacka en halv gul lök och stek med lite curry. Tillsätt 2 msk honung, låt svalna lite. Rör sedan ner 1 msk majonnäs och 3 msk youghurt. Salta och peppra.

Ett gott tillbehör: Amerikansk coleslaw: Blanda 300 g riven morot, 300 g riven vitkål och en finhackad selleristjälk. Tillsätt 3 msk majonnäs, 3 msk gräddfil, 2 msk rödvinsvinäger, en nypa kummin och 2 tsk strösocker. Smaksätt med salt och peppar.
Visningar:
3827
Sparat:
72

LIKNANDE RECEPT

Hamburgare med ..
av Lolan
över 2 månader
Pulled pork med
av MrsC
över 2 månader
Hamburgerbröd
över 2 månader
Hamburgerbröd, ..
av Mian80
över 2 månader
Frallor med kes
över 2 månader