Havrerutor

Ett lättbakat och saftigt bröd med havregryn och rågsikt. Brödet kräver ingen avancerad utbakning utan trycks bara ut direkt i långpannan.

Betyg (2 röster)
Antal personer
18 st
Havrerutor

Ingredienser

1 paket jäst (50 g)
6 dl mjölk
2 msk rapsolja
2 msk brun farin
1 msk salt
2 dl havregryn
1 liter rågsikt (550 g)
3 – 4 dl vetemjöl (180–240 g)

Pensling:
Vatten

Garnering:
1/2 dl havregryn

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm, 37°. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, olja, farin, salt, havregryn, rågsikt och 2 dl av vetemjölet. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Tryck ut degen i en väl smord långpanna, ca 30x40 cm. Skär degen i 18 rutor med en degskrapa och nagga degen med en gaffel. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.

Sätt ugnen på 225°.
Pensla degen med vatten och strö över havregryn. Grädda brödet mitt i ugnen ca 18 min. Låt brödet svalna på galler innan det bryts i bitar.
Visningar:
3437
Sparat:
116

LIKNANDE RECEPT

Havrerutor recept
Sega havrerutor
över 2 månader
Knäckiga havrer
av Ullis1
över 2 månader
Havrerutor i lå
av Annlis
över 2 månader
Kokos- och havr
av hejark
över 2 månader
Havrerutor
av ros
över 2 månader
Havrerutor med
över 2 månader