Haxe

Festmat i vardagen

Betyg (3 röster)
Antal personer
2–4
Haxe

Ingredienser

1 rimmat fläsklägg
1 msk salt till att börja med
hela svartpepparkorn (efter smak)
hela kryddpepparkorn (efter smak)
lagerblad
½ tsk torkad salvia i kryddburk eller tekula
1 gul lök
1 liten palsternacka
2 morötter

Till griljering:
1 ägg
2 tsk senap
1 msk kinesisk soya
skorpmjöl

Gör så här

Koka upp lagom mängd vatten i en lagom stor gryta, lägg i köttbenet och låt koka upp. Skumma väl efter en stund innan resterande ingredienser läggs i.

Efter ca 1 timme avsmakas kokvätskan. Den blir aldrig saltare än köttet, så detta avsmakar du genom att smaka på buljongen. Tillsätt mer salt eller vatten. Efter två timmars kokning är köttet klart och buljongen avsmakas en sista gång innan allt lämnas till avsvalning. Ställ i kylskåpet sedan det kallnat

Nästa dag skrapas fettet bort från buljongytan. Lägget sköljs under vattenkranen innan det torkas väl. dra av svålen och grilljera som du gör med julskinkan. Serveras med kokt potatis och brun steksås.

----------------

Av buljongen kokar du kålsoppa nästa dag. Kom ihåg att vitkål aldrig får koka mer än max 10 min.!

Bilden visar en benfri Haxe.
Visningar:
19221
Sparat:
152

LIKNANDE RECEPT

Saras mögelkaka
av kallis
över 2 månader