Helstekt lax med knaprigt täcke

Mycket uppskattad lax och är omtyckt av såväl barn som vuxna.

Betyg (4 röster)
Antal personer
8 st
Helstekt lax med knaprigt täcke

Ingredienser

1 lax på ca 2kg efter rensning och filéeing
50 g smör
2 knippen dill

Marinad:
1 1/2 msk salt och vitpeppar (tillsammans)
1 msk socker
2 msk citronsaft
1 msk olja

Panering:
75-100 g smör
1/2 tsk paprikapulver
1 dl hackad dill och gräslök
3-4 dl smulat torrt franskbröd

Gör så här

Filéea laxen och ta av skinnet. Smöra ett ugnssäkert fat med smörer och täck med mycket grovt hackad dill både stjälkar och "blad".
Blanda ihop salt, vitpeppar, socker, citronsaften och oljan till marinaden. Pensla laxen runt om och lägg laxfiléerna på varandra i det ugnssäkra fatet. Täck med a.folié och låt stå 2-4 timmar.
Sätt in laxen med foliet på i 200 grader i 30min. Smält under tiden smöret till paneringen. Tillsätt paprikapulvret, dillen och gräslöken. Smula i det vita brödet utan kanterna, blanda ihop.
Tag ut laxen efter 30min och täck fisken med det saftiga brödblandningen, in i ugnen igen i 15-20min så att täcket får fin färg och laxen är genomstekt.
Visningar:
21666
Sparat:
141

LIKNANDE RECEPT

Underbar kladdk
av Elis
över 2 månader
Ugnsbakad laxfi
av Mariej
över 2 månader
Lax a´la Ankar
över 2 månader
Krämig pastasal
av sajoh69
över 2 månader
Ugnsbakad lax m
av lennali
över 2 månader
Fisksoppa
av hobbe69
över 2 månader