Helstekt spätta

Den ljuvliga spättan kompletteras med smakerna från lingon och pepparrot. En härlig rätt som kan serveras både till vardag och fest.

Betyg (0 röster)
Antal personer
6 st

Ingredienser

6 spättor, portionsstorlek
3½ dl grovt rågmjöl
300 g rimmat fläsk
10 shalottenlökar
300 g färska champinjoner
1 knippa persilja, hackad
1 dl rårörda lingon
50 g smör eller margarin
Salt
Peppar
Riven pepparrot

Gör så här

Klipp av spättornas fenor och panera fiskarna i rågmjölet. Lägg dem på en tallrik och häll över rågmjölet.

Skär fläsket i strimlor. Skala shalottenlökarna och dela dem i klyftor. Ansa champinjonerna och skär dem i fjärdedelar. Hetta upp ett teflonstekjärn på medelvärme och fräs fläsket i 2-3 minuter. Tillsätt lök och svamp och bryn tills svampen är gyllenbrun. Tillsätt den hackade persiljan.

Ta upp fläskblandningen med en hålslev och håll det varmt. Lägg de rårörda lingonen i stekpannan och fräs dem ca 30 sekunder i fettet från fläsket. Håll det varmt.

Stek spättorna i matfettet på medelvärme i 2-5 minuter beroende på storlek. Salta och peppra på båda sidor under stekningen.

Lägg upp spättorna på tallrikar och lägg fläskblandningen ovanpå. Lägg upp lingon och riven pepparrot på toppen och servera gärna med kokt potatis.
Visningar:
3293
Sparat:
4

LIKNANDE RECEPT

Lyxig fiskgratä
av gosmosa
över 2 månader
Helstekt kalkon
av MrsC
över 2 månader
Italiensk potat
över 2 månader
Helstekt fläskf
över 2 månader
Helstekt oxfilé
av Aron
över 2 månader