Hemlagad ärtsoppa med pannkakor

Betyg (1 röst)
Antal personer
7 st

Ingredienser

500 gr eller 6 dl gula ärtor
2 liter vätska
400 gr rimmat fläskbog
2 morötter
4 gula lökar
timjan
mejram
lagerblad
Vitpeppar/svartpeppar

Gör så här

Skölj och blötlägg ärtorna dagen innan.
Koka även fläsket dagen innan i 30-45 min (tills det släpper från en provsticka eller stekgaffel) tillsammans med 1 morot, 1 lök,
några pepparkorn, 1 tsk timjan och två lagerblad.
Sila sedan av buljongen och spara till att koka ärtorna i.
Tärna upp köttet i bitar.

Soppan:
Häll ner de blötlagda ärtorna i en stor kastrull. Häll över buljongen från fläsket, samt vatten, om det behövs. Vätskan skall motsvara ca: 2 liter.
Gör i ordning en kryddpåse med timjan, lagerblad och mejram, om du inte vill ha i kryddorna direkt i soppan och lägg i.
Lägg ner en hel morot och lökarna. Låt sedan soppan koka i 1-1,5 timma.
Skumma av skalen från ärtorna lite då och då med visp.
När soppan har kokat klart, kan man späda ut med vatten för att få en lagom tjock konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Lägg i fläsket och koka upp innan servering.
Visningar:
3411
Sparat:
57

LIKNANDE RECEPT

Ärtsoppa recept
Ärtsoppa (gul)
över 2 månader
Riktiga amerika..
över 2 månader
Grön ärtsoppa
av majamia
över 2 månader
Julskinka kokt..
av claesse
över 2 månader
Gazpacho på grö
av tiberg
över 2 månader
Glutenfria Pann
av Adelen
över 2 månader