Hemost från Småland

Riktig hemmaost som vi säger i Småland.

Betyg (1 röst)
Antal personer
många
Hemost från Småland

Ingredienser

20 liter mjölk
6 msk . ostlöpe (finns på apoteket)

Gör så här

Värm mjölken till 37 grader. Rör i ostlöpen ordentligt. Lägg över ett lock eller en handduk och låt mjölken vila i 40-60 minuter. Skär då några skåror i mjölken försiktigt och låt mjölken stå en kvart igen. Sedan silar man bort vasslen i ett spann, men rör inte ostmassan. Detta upprepas några gånger. Sedan tar man ostmassan och lägger den i en ren tunn handduk i en ostkorg (finns att köpa i en järnaffär). Man trycker försiktigt ihop ostmassan tills den känns lagom hård.
Vänd den då i en annan handduk och lägg tillbaka den i korgen. Salta på osten lite varje gång man vänder den i ett par dagar. Vänd osten morgon och kväll. Efter en vecka kan man lägga upp den på en handduk utan korg. Fortsätt att vända den som förut. Det tar ca 4 veckor innan den är färdig.
Visningar:
12957
Sparat:
73

LIKNANDE RECEPT

Hittade inga liknande recept.