Hjortfilé med portvinssås och potatisterrin

Till denna rätt kan du naturligtvis använda annan viltfilé eller oxfilé. Köttet kan brynas i förväg och ugnsstekas inför serveringen. Rumstemperera det gärna före ugnsstekningen, om det är kylskåpskallt tar det onödigt lång tid i ugnen.

Betyg (0 röster)
Antal personer
6 st

Ingredienser

900 g hjortfilé
2 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
Smör till stekning

2 dl rött portvin
3 dl rött vin
2 dl vatten
4 msk konc kalvfond
2 tsk maizena majsstärkelse
50 g smör
2 msk färska timjanblad eller 1 tsk torkad
2 msk färska mejramblad eller 1 tsk torkad
2 tsk tomatpuré
1/2 liten pressad vitlöksklyfta

Gör så här

Sätt ugnen på 150º.

Putsa och bryn köttet runt om i smör. Salta och peppra under tiden. Lägg över det i en ugnsform eller på plåt. Hit kan du förbereda.

Stek köttet mitt i ugnen tills­ innertemperaturen är 58º, då är köttet rosarött. Ta ut och låt det vila under folie 10 min innan du skivar upp det.

Koka madeira, vin, vatten, kalvfond tills ca 4 dl återstår. Rör ut maizenan i lite vatten, vispa ner ner ner i såsen. Koka upp.

Rör smöret med kryddorna, tomatpuré och vitlök. Hit kan du förbereda.

Värm såsen före serveringen och vispa i kallt smör.
Visningar:
12078
Sparat:
63

LIKNANDE RECEPT

Portvinssås recept
Oxfilé med parm..
av Queenie
över 2 månader
Potatisterrin m..
av ros
över 2 månader
Gorgonzolastekt
av ros
över 2 månader
Ädelostgratiner
över 2 månader
Kaffemarinerad
av gunson
över 2 månader
Tournedos med p
av tina62
över 2 månader