Honungspiroger med äpple

Den som smakar en bit av denna honungspirog blir inte besviken! En saftig och god fyllning av äpple och korinter gör att man lätt lockas att ta flera.

Betyg (0 röster)
Antal personer
15 st

Ingredienser

½ pkt jäst
50 g smör eller margarin
½ dl honung
2 dl mjölk
1 krm salt
5 - 6 dl vetemjöl

Fyllning
1 burk ( 250 g) kesella
½ dl honung
1 äpple
2 msk korinter

Pensling:
1 ägg

Gör så här

Börja med pirogdegen. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfett och honung i en kastrull eller i mikron. Tillsätt mjölken. Värm till fingervärme, 37 grader.

Häll lite av degvätskan över jästen. Rör tills den har löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, salt och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.

Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant.

Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.

Gör fyllningen. Smaksätt kesellan med honung. Skala och kärna ur äpplet. Skär det i små tärningar. Blanda ner äppletärningar och korinter i kesellan.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den med resterande mjöl. Kavla ut degen till en ca ½ cm tjock rektangel, ca 30x50 cm. Dela rektangeln i 15 kvadrater, ca 10x10 cm.

Lägg en klick fyllning på varje kvadrat. Vik ihop kvadraterna på diagonalen till trekanter. Tryck till runt kanten med en gaffel.

Lägg pirogerna på en bakpappersklädd plåt. Låt pirogerna jäsa övertäckta ca 20 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla pirogerna med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt pirogerna svalna något.
Visningar:
879
Sparat:
10

LIKNANDE RECEPT

Hittade inga liknande recept.