Husets färspaj

Fasligt gott!

Betyg (2 röster)
Antal personer
4-6
Husets färspaj

Ingredienser

Deg:
125 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
2-3 msk kallt vatten

Husets färspaj:
400 g köttfärs
100 g bacon
1 stor gul lök
2 paprikor
1 tsk salt
1 krm peppar
1 tsk torkad basilika
1 msk balsamvinäger
1 dl crčme fraiche
3 dl riven ost
Cocktailtomater

Pensling:
Uppvispat ägg

Gör så här

Ugn: 200°

Pajdeg:
Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop till en deg. Lägg den kallt att vila, cirka 30 minuter.

Husets färspaj:
Ta undan 1/4 av degen. Tryck ut den resterande degen i en pajform. Nagga pajens botten och sätt aluminiumfolie runt kanten. Ställ den kallt i cirka 30 minuter.

Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 12-15 minuter. Ta bort folien.

Skala och hacka löken. Strimla baconet. Kärna ur och tärna paprikorna.

Fräs lök och bacon i lite matfett. Tillsätt paprikan och fräs ytterligare några minuter. Ta upp blandningen ur pannan.

Bryn färsen jämnt smulig i lite matfett. Krydda med salt, peppar, basilika och balsamvinäger. Tillsätt lökblandningen och crème fraiche. Låt allt puttra samman några minuter. Smaka av.

Häll färsröran i det förgräddade pajskalet. Strö över riven ost.

Kavla ut den resterande degen på mjölat bakbord. Sporra ut remsor. Lägg dem som ett galler över pajen. Halvera tomaterna och lägg en i varje ruta. Pensla gallermönstret med uppvispat ägg.

Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter eller tills allt har fin färg.
Visningar:
2507
Sparat:
69

LIKNANDE RECEPT

Färspaj recept
Gudomlig köttfä..
över 2 månader
Köttfärspaj ā l
av ros
över 2 månader
Tinas Kantarell
av lillawe
över 2 månader
Evas goda köttf
över 2 månader
Farmors köttfär
över 2 månader
Min köttfärspaj
över 2 månader