Igelkottskaka

En saftig chokladkaka fylld med vinbärsgelé och apelsin presenteras här i en annorlunda utformning.

Betyg (0 röster)
Antal personer
16 bitar

Ingredienser

100 g mörk choklad
125 g smör eller margarin, rumstempererat
Matfett till formen
Ströbröd
1 ½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
5 ägg
100 g hasselnötskärnor, finhackade
1/4 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
1 dl vinbärsgelé
1 msk färskpressad apelsinsaft

Garnering:
50 g mandelspån
200 g mörk eller ljus blockchoklad

Gör så här

Riv chokladen fint. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en avlång form med matfett och ströbröd.

Vispa matfett, strösocker, vaniljsocker och salt till en porös smet. Separera äggulorna från äggvitorna. Rör ner äggulorna, en i taget. Blanda de hackade nötterna med potatismjöl, bakpulver och den rivna chokladen. Rör ner blandningen i smörsmeten.

Vispa äggvitorna hårt. Rör ner 1/3 av äggvitorna i smeten. Vänd försiktigt ner resten av äggvitan. Häll smeten i formen. Ställ in kakan i ugnen och baka i 40 minuter.

Blanda vinbärsgelén och apelsinsaften till en jämn kräm. Runda av kakans långsidor. Dela kakan på längden och bred krämen på den undre halvan. Lägg den andra halvan ovanpå.

Stick mandelspånen i kakan. Garnering: Lägg chokladen i en värmetålig skål. Sjud upp vatten i en kastrull. Sänk värmen och ställ ner skålen med choklad i vattnet. Låt chokladen smälta under omrörning. Chokladen får inte komma i kontakt med vattnet och ångan.

Ta chokladen från värmen så fort den har smält. Häll chokladen över kakan. Den choklad som rinner ner på fatet kan penslas på igen med en palettkniv. Se till så att kanterna täcks ortdentligt med choklad. Låt kakan stå svalt så att chokladen stelnar.
Visningar:
723
Sparat:
0

LIKNANDE RECEPT

Igelkottskaka recept
Kladdkaka eller..
över 2 månader
Igelkottskaka
av tina62
över 2 månader

LIKNANDE SÖKNINGAR