Irländsk chokladtårta

En oemotstånligt god tårta att avsluta middagen med.

Betyg (0 röster)
Irländsk chokladtårta

Ingredienser

200 g mörk choklad
3/4 dl starkt kaffe
3 msk whisky
1 dl strösocker
100 g smör rumsvarmt
3 äggulor
1 dl vetemjöl
3 droppar bittermandelolja
3 äggvitor

Glasyr:
150 g vit choklad
2 msk whisky
1 ½ dl vispgrädde

Garnering:
Lätt tinade hallon
citronmeliss

Gör så här

Ugn: 175°

Dela chokladen i mindre bitar. Lägg dem i en värmetålig skål tillsammans med kaffe och whisky. Låt chokladen smälta över vattenbad.

Rör smör och socker ljust och poröst. Tillsätt äggulorna en i taget under fortsatt kraftig omrörning.
Tillsätt chokladsmeten, vetemjöl och bittermandelolja. Rör till en jämn smet.

Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner dem försiktigt i smeten. Häll smeten i smord och bröad form, gärna med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.

Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan vila någon minut innan den stjälps upp och får kallna.
Bryt sönder den vita chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Tillsätt whiskyn och låt det smälta över vattenbad. Tag upp skålen och låt chokladen svalna.

Vispa grädden löst. Rör försiktigt ner den i chokladen. Låt krämen tjockna men inte stelna. Bred glasyren över kakan. Garnera med hallon och citronmeliss.

Kakan går att frysa utan glasyren.
Visningar:
3151
Sparat:
19

LIKNANDE RECEPT

Chokladtårta recept
Johannas toppen..
över 2 månader
Mammas chokladt
av Mirre85
över 2 månader
LCHF- Godaste H
över 2 månader
Fryst chokladtå
av Anten
över 2 månader
Makalöst god ch
över 2 månader
Amerikans hög c..
över 2 månader