Italiensk påskpaj

Påsken är en stor och betydelsefull helg för italienarna, då de träffar familj och vänner. "Torta pasqualina" med inbakade grnsaker i en krämig ostsås, är en av de traditionella rätter man samlas kring.

Betyg (0 röster)
Antal personer
6 st

Ingredienser

5 dl vetemjöl
200 g smör eller margarin
1 1/4 dl kallt vatten
1 ägg

Fyllning:
500 g djupfryst broccoli
Salt
100 g kokt eller rökt skinka
2 msk smör eller margarin
1½ msk vetemjöl
2 dl tunn grädde
1 dl vatten
1 buljongtärning med hönssmak
2 äggulor
3 msk riven parmesanost

Gör så här

Lägg mjölet i en skål. Smula ner matfettet, tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila kallt minst 30 minuter.

Tina broccolin och förväll den några minuter i saltat vatten. Låt den rinna av och sedan kallna. Skär skinkan i små tärningar.

Fräs dem i matfett, dofta över lite mjöl och späd med grädde. Koka upp vattnet med buljongtärningen och slå buljongen i såsen under omrörning. Ta pannan från värmen och rör ner äggulorna samt 2 msk av osten.

Klä en pajform, ca 24 cm i diameter, med 2/3 av degen. Nagga degen i bottnen med en gaffel och strö på resten av osten. Lägg på broccolin och bred över såsen.

Sporra ut resten av degen i remsor och lägg dem som ett galler över fyllningen. Lägg en remsa runt kanten på formen och tryck till. Vispa upp 1 ägg och pensla pajen. Grädda den i 225 grader ca 30 minuter. Servera pajen varm.
Visningar:
3866
Sparat:
28

LIKNANDE RECEPT

Påskpaj recept
Påskpaj med ska..
över 2 månader
Påskpaj
av nikon
över 2 månader
Räksoppa..
över 2 månader
Min påskpaj på
över 2 månader
Påskpaj med lam
över 2 månader
Italiensk påskp
över 2 månader