Italiensk potatiskaka

Fantastiskt god och festlig potatiskaka som först tillagas i ugnen och sedan, efter att ha vilat i minst två timmar, värms skivad i stekpanna. Potatiskakan kan även göras dagen innan servering.

Betyg (6 röster)
Antal personer
8 st
Italiensk potatiskaka

Ingredienser

ca 350 g skivad bacon
1,5 kg bakpotatis (motsvarar ca 5 st stora bakpotatisar)
1 msk maizenamjöl
200 g parmesanost
2 msk basilika, färsk, finstrimlad
1 msk körvel, finstrimlad
1 tsk timjan
Salt
Peppar

Gör så här

Sätt ugnen på 185 grader. Kläd en avlång sockerkaksform med baconskivorna genom att lägga skivorna rakt över formen så att ändarna hänger ut på kanterna. Lägg baconskivorna som ”takpannor” där skivorna överlappar varandra.

Skala och riv potatisen och parmesanosten grovt i en matberedare. Blanda potatis, parmesanost, basilika, körvel, timjan och maizenamjöl i en stor bunke. Smaka av med salt och peppar.

Pressa ut vätskan från potatisblandningen och fyll den baconklädda formen. Vik över baconändarna så att skarvarna möter. Placera ett smörpapper ovanpå potatiskakan och ställ en tung form eller annat ugnståligt tungt material ovanpå för att potatiskakan ska ligga under press när den gräddas. Risken är annars att baconskivorna släpper från formen.

Grädda potatiskakan i mitten av ugnen i ca 60 minuter. När potatiskakan är klar så ska den kallna under press i kylskåpet minst 2 timmar. Det är för att man ska kunna skära upp potatiskakan i fina skivor. Det går också bra att förbereda kakan dagen innan.

Skär potatiskakan i tjocka skivor och stek i lite smör i en grillpanna. Servera med helstekt oxfilé, krämig savoykål (se mitt recept) och rödvinssky.
Visningar:
45549
Sparat:
910

LIKNANDE RECEPT

Potatiskaka
av tina62
över 2 månader
Potatiskaka
av ros
över 2 månader
Örtbakad kalkon
över 2 månader
Potatiskakor me
över 2 månader
Gräddig potatis
av UllaC
över 2 månader
Potatiskaka med
av MrsC
över 2 månader