Jättepirogen Allan

när man skall bjuda många

Betyg (0 röster)
Antal personer
15 st

Ingredienser

Pajdeg:
1,2 liter vetemjöl
400 g margarin
1 tsk salt
2 ägg
2 dl grädde (gärna sur)
Köttfyllning:
200 g hackade champinjoner
90 g margarin
1 stor finhackad lök
2 hackade vitlöksklyftor
1,2 kg köttfärs
2 äggulor
1 dl grädde
1½ dl hackad persilja
2 dl riven ost (+ 45 )
salt
peppar
Pensling:
Ägg

Gör så här

1. Hacka samman mjöl, salt och matfett till en grynig massa. Tillsätt ägg och grädde. Arbeta snabbt ihop degen. Lägg den kallt att stelna.
2. Fräs matfettet i en stekgryta, lägg i lök, svamp och köttfärsen och låt småsteka under omrörning tills vätskan kokat bort. Ta grytan från värmen och rör ner äggulorna, grädde, persilja och ost. Smaka av med salt och peppar.
3. Dela degen i två delar, den ena något större. Kavla ut degen till en kaka, 30 x 40 cm. Rulla upp den på kaveln och rulla ut den på smort plåt. Lägg på köttfyllningen en bit från kanten
4. Kavla ut den andra deghalvan och lägg den över. Pensla kanten med ägg och tryck ihop kanterna med en gaffel. Kavla och sporra ut remsor på resten av degen, lägg dem i sneda rutor över pajen. Pensla med ägg. Gör 4 -5 hål med en äppelpipa eller stig hå med en gaffel.
5. Grädda pirogen i 200 grader. 25 -30 min

Servera pirogen varm skuren i bitar. Bjud kall gräddfil och små ättiksgurkor till och en stor skål med grönsallad
Smaklig spis
Visningar:
1578
Sparat:
20

LIKNANDE RECEPT

Jättepirog
av celice
över 2 månader
Härlig jättepir
av kensi
över 2 månader
Jättepirogen Al
över 2 månader