Kälaknöl på mammas vis

Att göra den traditionella "knölen" med saltlag mm. är lite omständigt. Detta recept är i grunden min mors men jag har modifierat den lite och detta är en rätt jag gärna bjuder på vid festliga tillfällen. Detta då den är lätt att tillreda men tar lite tid. Jag brukar ställa in den i ugnen på kvällen innan och så får den sköta sig själv under natten.

Betyg (3 röster)
Antal personer
6-8

Ingredienser

1,5 kg stek (älg eller nöt)
1-1,5 dl grillolja
1-2 msk grovmalen svartpeppar
1 vitlöksklyfta
Såsen:
köttskyn
1-2 köttbuljongtärningar
1 burk creme Fraiche
3-400 gram riven Västerbottensost
soja
vitpeppar

Gör så här

Tag en 1,5 kg´s stek (fransyska, rostbiff, innanlår eller ryggbiff)ur frysen. Lägg den på ett ordentligt ark ungsfolie. Pensla steken rikligt med grillolja (Caj´ps orginal eller motsvarande)runt om. (var noga så att du inte gör hål på folien då du vänder köttbiten). Krydda sedan steken rikligt med grovmalen svartpeppar runt om. Avsluta med att pressa en vitlöksklyfta över det hela. Linda sedan in steken i folien och ta sedan ett lika stort ark till och linda in med så att det blir alldeles tätt. Var noga så att det inte går hål i paketet. Se även till att försluta bägge folie arken uppåt så att köttvätskan inte kan läcka ut. Sedan in i ungnen på ett galler i c:a 100 grader. Efter 4-5 timmar så kan man sticka in en köttermometer i steken. Låt den vara i ugnen till innertempraturen är 65-70 grader, vilket tar c:a 10-12 timmar. Ett tips här är att göra detta kvällen innan och ställa in steken innan ni går och lägger er så är den färdig på morgonen. Lägg sedan paketet på ett galler över en gryta motsv. och öppna det. Stick sedan hål i botten så att vätskan rinner ner i kastrullen. Ställ sedan steken att svalna innan ni skär upp den. Koka upp köttspadet med en eller två köttbuljongtärningar och tillsätt sedan en burk creme fraiche. Lägg slutligen i den rivna osten och låt den smällta. Smaka av med soja och peppar till önskad smak. Servera med en potatisgratäng och en fräsch grönsallad samt ett fylligt rött vin.
Visningar:
7669
Sparat:
174

LIKNANDE RECEPT