Kåldolmar

Klassisk husmanskost

Betyg (4 röster)
Antal personer
5-6

Ingredienser

1 rejält kålhuvud
Vatten och salt till kokning

Fyllning:
1 gul lök
1 klick margarin
½ dl risgryn
2½ dl mjölk till kokning
400-500 g blandfärs
2 ägg
1 dl mjölk
1 tsk salt
2 krm vitpeppar

Stekning:
margarin
2 msk sirap

Sås:
2 msk margarin
3 msk vetemjöl
ca 3 dl av kålspadet
2 dl matlagningsgrädde
½ buljongtärning
salt
peppar
ev ett par droppar soja

Gör så här

Tag bort den grova stocken i kålhuvudet med vass kniv. lägg kålhuvudet i kokande, saltat vatten. Koka tills bladen är lagom mjuka i ca 20 minuter.

Lossa bladen och låt dem droppa av på en handduk.
Hacka och mjukstek löken i fettet. Koka en tjock gröt av risgryn och mjölk, det tar ca 20-25 minuter.
Blanda färs med stekt lök, ägg, mjölk och kryddor. Rör i gröten och blanda väl.

Smörj en ugnsfast form. Klicka färsen på kålbladen och vik ihop till kåldolmar. Lägg dem med Skarven nedåt i formen. Droppa över smält fett, Blandat med sirap.
Ugnsstek i 175 grader tills dolmarna fått fin färg, ca 45-50 minuter.

Sås:
Fräs ihop fett och mjöl, späd med med kålspad och koka upp. Rör i grädden och smaka av med buljongtärning och kryddor. Ta ev. i lite soja: låt såsen koka upp under visning tillls den är lagom tjock.
Visningar:
4452
Sparat:
161

LIKNANDE RECEPT

Kåldolmar recept
Falska kåldolma..
av MrsC
över 2 månader
Vegansk kålpudd
över 2 månader
Vegetariska kål
av UllaC
över 2 månader
Kåldolmar
av areti
över 2 månader
Lammdolmar i to
av jas65
över 2 månader
Kåldolmar med s..
över 2 månader