Kåldolmar

Har inte hunnit prova än men grannen har, och hon sa dom blev bra.

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

1 vitkålshuvud ca 1 kg
1 tsk salt per liter vatten
½ dl rundkornigt ris
2½ dl mjölk
1 gul lök
1½ msk flytande margarin
300g blandfärs
2 ägg
1 dl mjölk
1½ tsk salt
2 krm mald vitpeppar
1/4 dl ljus sirap
2½ dl vatten
4 dl sky
2 msk vetemjöl
½ dl vatten
1msk konc flytande kalvbuljong
1 dl matlagningsgrädde
Salt
Malen vitpeppar

Gör så här

1. Skär ut stocken på vitkålshuvudet.

2. Koka upp rikligt med vatten, tillsätt salt och lägg i kålen med rotänden uppåt. Förväll kålhuvudet ca 5 minuter.

3. Ta loss de mjuka bladen efterhand. Om du vill kan du lyfta upp kålhuvudet på en tallrik när de ska tas bort. Lossa bladen försiktigt så att du får så hela blad som möjligt. Låt kålbladen (12-14 st) rinna av på en ren handduk. Skär bort en del av den grova bladnerven, så att bladen lätt kan rullas ihop.

4. Koka under tiden ris och mjölk till en tjock gröt på svag värme ca 20 minuter. Låt riset svalna. Skala och finhacka löken.

5. Häll det flytande margarinet i en kall stekpanna och ställ in plattan ett eller två steg under högsta läget. När matfettet tystnat och blivit svagt brynt lägg i löken och mjukfräs på svag värme. Låt svalna. Sätt ugnen på 225°C.

6. Blanda ris med färs, ägg, mjölk, salt och vitpeppar till en lagom lös färs.

7. Fördela en rågad matsked färs på kålbladet, vik in kanterna och rulla ihop till en dolme.

8. Lägg kåldolmarna tätt med skarven nedåt i en smord form och pensla dem rikligt med flytande margarin. Ringla över sirap. Stek kåldolmarna i mitten av ugnen ca 45 minuter, tills de har fått fin färg. Bränn inte ytan för då bildas det en besk sky.

9. Sila ner skyn i en kastrull och tillsätt vatten så det blir 4 dl sky. Vispa ihop vetemjöl och vatten och red av såsen under omrörning. Låt den koka ca 3 minuter. Runda av såsen med buljong och matlagningsgrädde. Smaka av med salt och vitpeppar.

10. Servera med nykokt potatis och lingonsylt
Visningar:
1612
Sparat:
18

LIKNANDE RECEPT

Kåldolmar recept
Falska kåldolma..
av MrsC
över 2 månader
Vegansk kålpudd
över 2 månader
Vegetariska kål
av UllaC
över 2 månader
Kåldolmar
av areti
över 2 månader
Lammdolmar i to
av jas65
över 2 månader
Kåldolmar med s..
över 2 månader