Kålpudding

Husmanskost som är så god.
Gör lite mycket Kålpudding så att du kan frysa in och ta fram
när suget kommer...

Betyg (6 röster)
Antal personer
4 st
Kålpudding

Ingredienser

1/2 vitkålshuvud (500-750 g)
Saltat vatten
2 msk sirap
1 msk soja
300 g blandfärs
1,5 dl kokt ris
1 ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk timjan
2 dl mjölk
0,5 dl hackad persilja

Gräddsås:
3 dl kalvbuljong, vatten plus buljongtärning eller flytande buljong
1 dl vispgrädde
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1 tsk gelé ex. svartvinbär
1 krm salt
lite vitpeppar

Gör så här

Ugnstemperatur 250º
Dela kålhuvudet.
Skär bort roten på vitkålen.
Skär kålen i små bitar.
Koka den i lätt saltat vatten ca 5 min.
Låt kålen rinna av.
Bryn kålen, lite i taget, till dess att den fått en gyllenbrun färg
och blanda den sedan med sirap och soja.
Blanda färsen med ris, ägg, salt, kryddor och mjölk till en lös färs.
Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form.
Bred på färsen, strö över persiljan och överst resten av kålen.
Ställ in formen i mitt i ugnen.
Sänk värmen till 200° och grädda kålpuddingen i
ca 45 - 60 minuter.
Gräddsås:
Koka upp buljong och grädde i en kastrull.
Blanda smält smör och mjöl till en deg (beurre manie) och tillsätt under vispning.
Låt koka i 5 minuter.
Rör då och då.
Smaksätt med lite soja, gele, salt och vitpeppar.
Servera med kokt potatis, gräddsås, lingonsylt och något grönt.
Visningar:
28217
Sparat:
409

LIKNANDE RECEPT

Kålpudding recept
Mors kålpudding
av UllaC
över 2 månader
Kålpudding ā la
över 2 månader
Kålpudding
av evaldo
över 2 månader
Kålpudding när
över 2 månader
Kålpudding
över 2 månader
Suddens kålpudd..
av CiinaC
över 2 månader