Kött fondue med goda såser

Underbart gott och dessutom trevligt att sitta länge och njuta runt bordet. Marinera kött och blanda såser dagen innan, det vinner både du och rätten på!

Nu får varje gäst trä kött på sitt foduespett och tillaga i buljongen.

Naturligtvis kan man välja att bara ha ett slags kött. Då är det bara att dubbla fläsk- eller oxfilén.

Betyg (11 röster)
Antal personer
6 st
Kött fondue med goda såser

Ingredienser

500 g fläskfile
500 g oxfilé

Marinad till fläskfilén:
½ dl rapsolja
½ dl soja
½ dl vinäger, rödvin
½ tsk svartpeppar
2 vitlöksklyftor, pressade

Marinad till oxfilén:
1 dl rapsolja
1/4 dl rödvinsvinäger
½ dl soja
Svartpeppar ( 3/4 tsk)
Tomatpuré ( 1/4 dl)
½ msk paprikapulver

Fondue- buljong:
1 liter oxbuljong
1 dl rött vin
3 msk soja
8 kryddpeppar, hel
8 svartpeppar, hel
1 lagerblad

Glöm inte att du behöver::
Rödsprit (för lågan under grytan)

Tillbehörs-förslag:
Potatiskroketter
Stor blandad sallad
Kalla såser ( 4 - 5 sorter)

Gör så här

Dagen innan:
Putsa köttet och skär det i ganska långa tunna bitar, eller kuber. Blanda marinaden och låt köttet dra över natten. Blanda såser!

Vid serveringen:
Tag upp köttet och lägg i i två skålar att ställa på bordet. Koka upp buljongen med alla ingredienserna i fonduegrytan. Låt puttra under lock 10 minuter. Ställ grytan över fonduställningen och tänd veken.

Servera med en stor blandad sallad,
potatiskroketter och 4-5 olika såser t.ex. några från underrubriken "såser".

Tips!
Välj kalla såser i olika smakriktningar, t.ex: mango chutneysås, het chilisås,
ananassås, rosa sås, currysås med fruktsmak, vitlöksås, bearnaisesås...
Visningar:
128104
Sparat:
641

LIKNANDE RECEPT

Fläskfilé under
över 2 månader
Ljuvlig vitlöks
över 2 månader
Tobleronefondue
över 2 månader
Kall tomat- och
av Evia
över 2 månader
Kall curry- och
av Evia
över 2 månader