Köttfärspaj med philadelfiaost

Jättegod köttfärspaj med ett lager philadelfiaost i pajskalet. Saftig och alltid uppskattad. Receptet är tänkt för en form med diameter på ung. 28-30 cm, låga kanter och gärna löstagbar botten.

Betyg (8 röster)
Antal personer
4-6

Ingredienser

3 dl vetemjöl
100 g margarin eller smör
2 msk vatten

200 g philadelfia vitlöksost

ca 400 - 500 köttfärs
1 gul lök, hackad
1,5 - 2 dl röda kidneybönor
1 buljongtärning
1 dl chilisauce, kan ersättas med enbart tomatpuré eller motsvarande mängd passerade tomater.
1 dl tomatpuré
2 tsk basilika eller oregano
salt
svartpeppar

1 ägg
1 dl mjölk eller gräddmjölk
1 dl riven ost

Gör så här

Hacka ihop vetemjöl, smör och vatten till en pajdeg. Knåda ihop till en boll och lägg att vila i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader,

Kavla ut degen och klä en låg, smord form med löstagbar botten, ca 28-30 cm. Nagga botten med en gaffel och förgrädda ca 15 minuter . Om man lägger i ett smörpapper och fyller med ris eller torkade bönor eller sätter folie omkanten så kanar inte kanterna ner lika mycket. Låt pajskalet svalna medans du gör köttfärsen.

Stek köttfärs och lök. Mosa röda kidnyebönorna lite och blanda ner dom i färsen. Smula i en buljongtärning och rör ner chilisauce och tomatpuré (eller passerade tomater beroende på vad du valt). Krydda med basilika eller oregano och smaka av med salt och peppar. Röran ska vara ganska torr.

Bred ut philadelfiaosten i botten av pajskalet och lägg sedan på köttfärsröran. Blanda ägget och mjölken och slå detta över köttfärsen. Rör lite försiktigt med en gaffel så äggblandningen går ner lite i köttfärsen. Strö över osten.

Grädda i ugn ca 200 grader i 20-30 minuter. Servera varm, ljummen eller kall med en sallad.
Visningar:
13833
Sparat:
483

LIKNANDE RECEPT

Köttfärspaj recept
Gudomlig köttfä..
över 2 månader
Köttfärspaj à l
av ros
över 2 månader
Tinas Kantarell
av lillawe
över 2 månader
Evas goda köttf
över 2 månader
Farmors köttfär
över 2 månader
Min köttfärspaj
över 2 månader