Köttfärspiroger

Väldigt goda och lätta att göra. Perfekt att värma i mikron någon kväll då man inte orkar ställa sig och göra mat, eftersom man kan göra många om man har lust.

Betyg (3 röster)
Antal personer
4-5
Köttfärspiroger

Ingredienser

Degen:
25 g jäst
25 g smör eller margarin
2½ dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk socker
3 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl (2-3 dl)

Fyllning:
1 gula lökar
1 morot
1 msk olja
300 g köttfärs
1 dl vatten
2 dl crème fraiche
½ msk soja
1 tsk salt
1½ krm peppar

Pensla:
1 ägg

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm, 37°C. Häll lite av blandningen över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av mjölkblandningen, salt, socker, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.

Skala och finhacka löken. Skala och grovriv moroten. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs sedan lök och morot.

Tillsätt köttfärsen och fräs till färsen är smulig och har fått fin färg. Häll över vatten och crème fraiche. Tillsätt soja och krydda med salt och peppar. Låt puttra i 8-10 min. Låt fyllningen svalna lite.

Kavla ut degen till en platta. Ta ut runda kakor, ca 12 cm i diameter. Lägg en klick fyllning på varje rundel och vik ihop till en avlång pirog. Lägg pirogerna på en bakpappersklädd plåt och tryck kanterna med en gaffel. Låt jäsa övertäckt ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 225°C, ca 12 min. Låt svalna under bakduk på galler.
Visningar:
21915
Sparat:
174
Ullas Köttfärsp..
av umen
över 2 månader
Köttfärspiroger..
över 2 månader
Köttfärspiroger
över 2 månader
Små köttfärspir
över 2 månader
Köttfärspiroger
över 2 månader