Kalasgod kolatårta med hallon

Här är festtårtan som ingen kan motstå.

Betyg (0 röster)
Antal personer
12-15 bita

Ingredienser

200 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 ägg
¾ dl malda hasselnötter
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ½ dl mjölk

Kolakräm:
4 dl vispgrädde
1 ½ dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
100 g smör

Fyllning och garnering:
6 dl vispgrädde
250 g hallon
½ dl hackade hasselnötter

Gör så här

Ugn 200 grader

Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget och sedan de malda nötterna. Blada mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner blandningen i smeten växelvis med mjölken.
Bred ut smeten i en bakpapperklädd långpanna, 26x40 cm. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. Stjälp upp kakan på sockrat smörpapper och låt den svalna.


Kolakräm: Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Sjud såsen under ständig omrörning på medelstark värme till en tjock kolasås. Koktiden beror på kastrullens storlek och material, men räkna med 35-40 minuter. Dra kastrullen från värmen och vispa ner vaniljsockret och smöret i klickar. Låt krämen svalna nästan helt.

Dela botten på mitten. Bred hälften av kolakrämen över den ena bottnen. Vispa grädden till ett fast skum och bred knappt hälften ovanpå kolakrämen. Fördela hälften av hallonen över grädden. Lägg den andra bottnen. Bred på nästan alla resterande kolakräm, spara lite för dekorationen. Bred och spritsa resten av grädden över och runt tårtan. Ringla över den sparade kolakrämen och garnera med hallon och nötter.
Visningar:
3158
Sparat:
25

LIKNANDE RECEPT

Kolatårta recept
Marängkolatårta
av tina62
över 2 månader
Choklad och kol
av tina62
över 2 månader
Kolatårta med d
över 2 månader
Chokladkolatårt..
av zonale
över 2 månader
Toscapaj
över 2 månader
Kolatårta med k
över 2 månader