Kalkon

Perfekt bjudmat vid annandag jul

Betyg (1 röst)
Antal personer
8-10

Ingredienser

1 kalkon, 4 kg
Salt invändigt
Peppar invändigt
Smält smör

Fyllning
4 skivor vitt bröd
1/2 dl kycklingbuljong (3msk fond+vatten)
1 paket bacon
1 gul lök
15-20 katrinplommom
2 äpplen
1 ägg
1 tsk timjan
salt
peppar

Gör så här

Blöt det smulade brödet med buljongen
Strimla bacon fint.
Hacka löken och bryn i panna lök och bacon.
Tärna äpple och katrinplommon.
Blanda allt med brödet.
Vispa ägget och tillsätt i blandningen
Salt peppar och timjan

Fyll kalkonen med röran
Täck bröst med baconskivor
Bind upp lår och vingar
Sy igen baken
Pensla med smält smör
Salta och peppra
Sätt in kalkonen i ugnen på en gallerförsedd plåt 150 grader
Vänd kalkonen i ugnen efter 45 minuter
Vänd 3 gånger till alla sidor

Bröstköttet ska ha 68 grader
Lår 80 grader

Såsen:
Ta tillvara på skyn, späd med grädde till önskad såsmängd,
2½ dl portvin
red av såsen
salta och peppra
Kokta morotsstavar och potatis till.
Visningar:
10143
Sparat:
121

LIKNANDE RECEPT

Kalkon recept
Helstekt kalkon..
av MrsC
över 2 månader
Fruktig och saf
över 2 månader
Broccoligratäng
över 2 månader
Barnens bästa p
av TE72
över 2 månader
Fläskytterfilég..
över 2 månader
Örtbakad kalkon
över 2 månader