Kalops

Ca 1kg nötkött med ben eller ca: 600g benfritt nötkött av bringa, rev, märgpipa, ytterlår eller grytbitar. Älg och renkött kan tillagas på samma sätt.

Betyg (4 röster)
Antal personer
4-6
Kalops

Ingredienser

1 ½-2 msk margarin eller smör
10 kryddpepparkorn
2 tsk salt
2 lagerblad
3-4 msk vetemjöl
2 morötter
1 purjolök

Gör så här

Skär köttet i bitar. Bryn fettet i en stekpanna och bryn köttet på alla sidor. Lägg det i en gryta tillsammans med kryddorna, ev. också ben.

Strö över mjölet och rör om. Då går det år mindre fett än om de råa köttbitarna vänds i en blandning av mjöl och kryddor före bryningen, vilket förr var det vanligaste.

Späd i stekpannan med vatten och häll i skyn över köttet. Koka kalopsen under lock på svag värme ca 1 timma.

Lägg i de skalade och ansade grönsakerna, skurna i skivor. och låt kalopsen koka ytterligare ca 30 minuter. Sammanlagd koktid på 1 ½ timma. Späd ev med mera vatten.

Serveras till kokt potatis eller ris och en stor grönsallad.

Grytan kan tryckkokas. Ungefärlig koktid 20-25 minuter. Kalopsen reds med mjöl när köttet är färdigtkokt.
Visningar:
21234
Sparat:
164

LIKNANDE RECEPT

Kalops recept
Min bästa kalop..
av Liliane
över 2 månader
Köttgryta med v
över 2 månader
Kalops a la Lei..
av tina62
över 2 månader
Kalops på fläsk..
av Roberg
över 2 månader
Kajsas kalops..
av Queenie
över 2 månader
Kalops
över 2 månader