Kardemummakaka

Araberna kryddar gärna sitt kaffe med kardemumma och vi i Norden använder kryddan i våra bakverk. Som exempelvis i denna goda och äggfria äpplekaka.

Betyg (0 röster)
Antal personer
12 bitar

Ingredienser

100 g smör eller margarin
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1½ dl mjölk

Fyllning:
2-3 äpplen
1 msk strösocker
½ msk stött kardemumma

Garnering:
1 påse mandelspån, 50 g

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Rör matfett och socker poröst, gärna med en elvisp.

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner mjölblandningen i matfettsblandningen tillsammans med mjölken.

Smöra och bröa en rund form, ca 22 cm i diameter, häll smeten i formen.

Gör fyllningen. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor.

Blanda socker och kardemumma och häll det i en plastpåse. Lägg ner äppleklyftorna i sockerblandningen och skaka om. Stick sedan ner äppleklyftorna i smeten. Strö mandelspånen över kakan.

Grädda äpplekakan på galler i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt äpplekakan stå kvar i formen 5 minuter. Stjälp upp kakan på galler. Låt den kallna.

Serverar du äpplekakan lite ljummen är det gott att bjuda på glass till. Mjukrör 1 liter vaniljglass. Smaksätt glassen med rivet skal och saft från en halv citron. Den friska citrussmaken passar mycket bra till äpplekakan. Smaka och njut! Du kan även göra små läckra äpplemuffins av smeten. Ställ 20 muffinsformar av papper på en plåt. Fyll formarna med smet. Tryck ner äppleklyftor i smeten. Grädda muffinsen mitt i ugnen i 225 grader ca 15 minuter.
Visningar:
1657
Sparat:
19

LIKNANDE RECEPT

Kardemummakaka recept
Pers kardemumma..
av MrsC
över 2 månader
Kardemummakaka
av zonale
över 2 månader
Kardemummakakor
av Annlis
över 2 månader
Kardemummakaka
av UllaC
över 2 månader
Kardemummakaka
av ros
över 2 månader
Ljuvlig kardemu
av lennali
över 2 månader