Karelska piroger

Piroger som skall avnjutas med rejält med äggsmör på!

Betyg (4 röster)
Antal personer
20 st
Karelska piroger

Ingredienser

Fyllning:
½ l vatten
3 dl grötris
9 dl mjölk
1 tsk salt

Pirogdeg:
2 dl kallt vatten
1 tsk salt
3½ dl rågmjöl
1½ dl vetemjöl

Pensling:
1 dl mjölk
50 g smör

Gör så här

1. Koka riset tills vattnet sugits upp. Tillsätt mjölken och koka några minuter under omrörning. Minska på värmen och koka gröten färdig ca 40 min. Rör om då och då. Den färdiga gröten skall vara ganska tjock. Tillsätt saltet och låt gröten kallna.
2. Till degen blandas salt och mjöl i det kalla vattnet. Knåda degen smidig. Forma degen till en jämn längd och dela den i ca 20 bitar. Rulla bitarna till bollar och platta till dem till små kakor. Kavla varje kaka till en tunn platta.
3. Lägg en klick gröt mitt på varje kaka och bred ut den ända till kortsidorna. Vecka ihop kanterna.
4. Grädda i 300 grader ca 15 - 20 min. Fukta pirogerna på båda sidorna med kokande, het smör/mjölk-blandning. Rada pirogerna på varandra och täck dem med smörpapper och en handduk.
Karelska piroger serveras med äggsmör - hårdkokta ägg som blandats med smör!
Visningar:
8075
Sparat:
171

LIKNANDE RECEPT

Piroger recept
Piroger med köt..
av jimboz
över 2 månader
Nyttigare pirog
av Caddiie
över 2 månader
Smördegslängd m
över 2 månader
Tacopaj
över 2 månader
Kycklingpiroger..
av erajsko
över 2 månader
Minipiroger med
av Milla81
över 2 månader