Kerstins stora äppelkaka

En maffig äppelkaka med mandel, kardemumma och kanel. Kakan är saftig och håller sig fint flera dagar. MUMS!!

Betyg (3 röster)
Antal personer
12-16 bita
Kerstins stora äppelkaka

Ingredienser

200 g rumsvarmt smör
4 dl strösocker
4 ägg
4 dl vetemjöl (240 g)
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 g mandelmassa
3 bittermandlar

Fyllning:
1 msk kardemummakärnor
5 medelstora äpplen
3 msk strösocker
1 msk kanel
2 msk flagad mandel (mandelspån)

Gör så här

Fyllning:
Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en 26 cm form med löstagbar kant. Stöt kardemumma i en mortel. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda dem i en bunke med socker, kanel och stött kardemumma.

Rör smör och socker vitt och poröst. Blanda i äggen, ett i taget och rör mellan varje.

Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Sikta ned mjöl-blandningen i smeten. Riv mandelmassan grovt och bittermandeln fint och rör ner i smeten.

Bred ut hälften av smeten i formen. Stick ner hälften av äppel-klyftorna och bred resten av smeten över. Fördela resterande äppelklyftor över. Strö på flagad mandel.

Grädda ca 1 timme och 10 min på nedersta falsen i ugnen, täck eventuellt med bakplåtspapper om kakan ser mörk ut. Låt kakan kallna innan den serveras. Servera med punschgrädde eller glass.
Visningar:
4796
Sparat:
69

LIKNANDE RECEPT

Äppelkaka recept
Marängäppelkaka
över 2 månader
Drömäppelkaka..
av Lisa00
över 2 månader
Amerikansk äppe
av evaldo
över 2 månader
GI-äppelkaka
av eiros
över 2 månader
Äppelkaka med k
av lennali
över 2 månader
Galet god äppel
över 2 månader