Kiflice - ostgifflar

Helt oemotståndliga ostgifflar

Betyg (9 röster)
Antal personer
ca 25 st
Kiflice - ostgifflar

Ingredienser

Degspad:
2/3 färsk jäst
2 tsk socker
2 tsk vetemjöl
2 ½ dl finger varm kranvatten
Degen:
Ca 1,6 kg special vetemjöl
½ l standarmjölk
2 tsk salt
2 tsk socker
1 ½ dl vanlig matolja
4 ägg
120 g normal saltat smör
Fetaoströra:
250 g fetaost
2 ägg
120 g normal saltat smör

Sesamfrön
blåa vallomfrön
svarta kummin kärnor

Gör så här

1. Blanda 2 tsk vetemjöl och 2 tsk socker i en skål med en gaffel och häll sedan på finger varm vatten från kranen. Rör om . Smula ner jästen och rör om till jästen har löst sig
2 . Låt degspadet jäsa i skål i ca 15 min.
3. Under tiden häll vetemjölet (mät mjölet luftigt), salt och socker i en stor plast bunke och rör om med händerna. Spar ca 100 g (1 dl) till utbakningen
4. Värme mjölken i en kastrull på spisen eller i mikron till ca 40 grader (lite varmare än fingervarmt).
5. Häll degspadet med jästen (eventuellt skölj skålen med lite mjölk så att all jäst kommer med), oljan, mjölken och knäck fyra ägg i bunken med vetemjöl, socker och salt och arbeta degen riktigt bra så att den blir slät och lätthantering 6. Lägg över bakduken och låt degen jäsa i ca 1 timme.
7 I slutet av jäs tiden knäck 2 ägg separera gulorna från vitorna och lägg ägg gulorna i kylskåpen.
8. Vispa ägg vitorna till skum, smula ner fetaosten i skummet och rör om.
9. Smält 100 g smör i en stekpanna.
10. Ta ut degen ur buken och arbeta den ca 2-4 min på mjölat bakbord.
11. Dela degen i ca 25 bitar, rulla bitarna till bullar och lägg de på mjölat bakbord.
12. Börja med de 10 första rullade bullar, kavla ut de till längder så att längderna blir ca ½ cm tjocka. Töj de lite innan man penslar de med smör.
13. Pensla längderna med lite smör på ena sida.
Lägg ca 1 - 1 ½ tsk fetaoströra (på den penslade sida) i ena ändan och sprid ute det.
14. Rulla längderna till gifflar och lägg de på en plåt klädd med bakplåtspapper skarven nedåt.
Gör likadant med resterande bullar.
15. Jäs gifflarna under bakduk i ca 1 timme
Innan gifflar ska gräddas så pensla de med äggulorna som man har vispat lite lätt innan.
16. Strö över lite sesam frön eller vallmofrön ovanpå.
17. Klicka tre prickar rumsvarm smör över varje giffel.
18. Baka gifflarna i ca 20 - 30 min i ugnen på 200 grader, på tredje gallret nedifrån. Gifflarna är klara när de är gyllenbruna.
När gifflarna är klara och ur tagna ur ugnen så lägg en bakduk över de under tiden de svalnar.

P.S. Gifflarna kan frysas, man ta ut de några timmar innan man äter de och strax innan serveringen så värmer man de lite lätt i mikrovågsugn.

Laktosallergiker: Mjölken kan bytas ut till vatten.

Ägg allergiker: Äggen kan man hoppa över men man får öka istället vätska mängden. Man behöver inte pensla de med ägg också

Sesamfrön eller vallmofrön kan uteslutas

Smöret kan uteslutas eller bytas mot lättare variant

Standarmjölken kan man byta ut mot lättare variant.

Man kan ha sylt, marmelad, korv eller något annat istället för fetaoströra.
Visningar:
8491
Sparat:
141

LIKNANDE RECEPT

Hittade inga liknande recept.