Kladdkaka med smulig chokladkolatopping

Min favorit kladdkaka. Godast om man gör den en dag i förväg. Akta bara så att inte kolan får koka för länge, det blir så hårt att skära då...

Betyg (3 röster)
Antal personer
7-10
Kladdkaka med smulig chokladkolatopping

Ingredienser

200 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 krm salt

Topping:
75 g smör
¾ dl strösocker
¾ dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
2 msk kakao
2 ½ dl smuliga frukostflingor , exempelvis Start

Gör så här

Smörj en rund bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält smöret till kakan i en bunke i mikron. Bryt ner chokladen i mindre bitar och smält försiktigt. Blanda till en jämn smet.

Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ner chokladsmeten. Blanda mjöl och salt, rör ner i smeten och blanda till en jämn massa. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 14 minuter. Låt svalna helt.

Lossa kakan ur formen. Smält smöret till toppingen i en tjockbottnad kastrull. Rör ner socker, sirap, vispgrädde och kakao och låt koka upp. Koka under omrörning på medelvarm platta tills kolan tjocknat och det blir en ”gata” när man drar sleven längs med kastrullens botten. Använd gärna en termometer, kolan är klar vid 114 grader. Dra kastrullen från plattan och rör ner flingorna i kolan. Bred smeten i ett jämnt lager ovanpå kakan och låt stelna.

Gör helst kakan dagen före servering så blir den ännu godare!
Visningar:
3113
Sparat:
95

LIKNANDE RECEPT

Kladdkaka recept
Underbar kladdk..
av Elis
över 2 månader
Dumlekladdkaka
över 2 månader
Underbart smarr
över 2 månader
Falsk Toscakaka..
av thewhy
över 2 månader
Black and White
över 2 månader