Klassiska semlor

Klassiska semlor som är härligt fluffiga! Detta eftersom man har både jäst och hjortronsalt i degen.

Betyg (27 röster)
Antal personer
10 st
Klassiska semlor

Ingredienser

1/2 paket jäst (ā 50 g)
100 g margarin eller smör
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker
2 krm salt
2 krm hjorthornssalt
6 - 7 dl vetemjöl

Pensling:
ägg

Fyllning:
100 g mandelmassa
2 - 3 msk mjölk

Garnering:
2 dl vispgrädde
florsocker

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin.

Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i ca 10 bitar. Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

Grädda mitt i ugnen i 250°C, ca 10 min. Låt bullarna kallna på galler.

Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och mjölk. Fyll tillbaka i bullarna. Vispa grädden till fast skum, gärna med elvisp. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken.

Pudra över florsocker och servera semlorna.
Visningar:
42741
Sparat:
1665

LIKNANDE RECEPT

Semlor recept
Riktigt smarrig..
över 2 månader
Semlor ā la muf..
över 2 månader
Semlor med kese
av tina62
över 2 månader
Mini semlor
över 2 månader
Långa semlor
av MrsC
över 2 månader
Glutenfria seml
av Matinga
över 2 månader