Kokt lax med romröra

En underbar rätt som är lätt att laga. Passar lika bra sommar som vinterkvällar. Servera med kokt potatis och ett kraftigt vitt vin.

Betyg (2 röster)
Antal personer
8 st

Ingredienser

1 ½ kg lax, t.ex. en hel laxfilé
2 ½ dl vitt vin
3 lagerblad
5 vitpepparkorn

Romröra:
2 hårdkokta ägg
½ röd lök
1 avokado
½ dl lättmajonnäs
½ dl crème fraiche
50 g svart stenbitsrom
½ krm malen svartpeppar
Salt

Garnering:
Sallad
Citron
Dill
Rom

Gör så här

Koka upp 1 liter vatten i en vid gryta, helst en fiskgryta. Tillsätt vin, lagerblad och vitpeppar. Lägg i laxsidan och sjud i 20 minuter tills fisken börjar dela sig men ändå är fast.

Skala och hacka äggen fint. Skala och hacka löken. Ta avokadon ur skalet och skär den i bitar. Blanda lök och avokado med majonnäs och crème fraiche.

Blanda försiktigt ner äggen i röran och vänd sedan ner romen. Smaka av med peppar och salt. Röran bör inte stå för länge, romen färgar nämligen av sig och röran blir då grå.

Lägg upp och garnera laxen. Servera laxen varm eller kall tillsammans med romröra och kokt potatis.
Visningar:
4803
Sparat:
32

LIKNANDE RECEPT

Romröra recept
Paj med Västerb..
över 2 månader
Ägg- och romrör
av MrsC
över 2 månader
Kallrökt lax i
av Gillsan
över 2 månader
Lax med löjroms
av Queenie
över 2 månader
Västerbottenspa
av sinvia
över 2 månader
Stekt abborrfil
över 2 månader