Kokt Porterstek

En rätt som är enkel att göra. Alltid lika uppskattad av både stora och små! Såsen är fantastisk god. Byt ut mjölet till glutenfritt så får ni en glutenfri måltid. Svärmor blir alldeles lyrisk när hon kan äta samma mat som oss :D.

Betyg (3 röster)
Antal personer
10 - 12

Ingredienser

Ca 1 ½ kg benfritt nötkött av rostbiff, fransyska, innanlår, ytterlår eller bogstek
1 flaska porter
½ - 1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl kinesisk soja
1 tsk timjan
5 – 6 enbär
5 – 6 svartpepparkorn
2 – 3 köttbuljongstärningar
2 vitlöksklyftor
1 stor gul lök

Sås:
8 dl sky
5 msk vetemjöl (eller glutenfritt mjöl)
2 dl grädde

Gör så här

Välj en gryta så att kött med termometer lagom får plats. Häll i porter, saft och soja. Lägg i kryddor, buljongtärningar, ituskurna vitlöksklyftor och gul lök delad i stora bitar. Koka upp. Stick in en köttermometer i köttet så att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen, Hela röret bör vara inne. Lägg köttet i porterblandningen.

Låt alltsammans sakta koka/sjuda under lock. Vänd på steken en gång under ”kokningen”. Tag grytan från värmen när innetemperaturen är 75° efter 1 ½ - 2 timmar (undantag ytterlår till 85°, ca 2 ¼ tim). Låt steken ligga ca 20 minuter i skyn innan den skärs upp.

Sås: Vispa ut mjölet i grädden eller skaka samman i en redningsbägare. Vispa ner mjölblandningen i den heta skyn. Låt såsen koka 3 – 5 minuter.

Servera med pressad potatis och grönsaker. Mums!
Visningar:
6024
Sparat:
64

LIKNANDE RECEPT

Porterstek recept
Porterstek på k..
av lena_61
över 2 månader
Porterstek
av Liliane
över 2 månader
Porterstek
över 2 månader
Porterstek med
av Lilloo
över 2 månader
Porterbiffar me
av tinah
över 2 månader
Porterstek/bryg
av lisa_s
över 2 månader