Kolafudge med chokladöverdrag

Ät och kom till himlen!

Betyg (2 röster)
Antal personer
36 st
Kolafudge med chokladöverdrag

Ingredienser

5 dl strösocker
2 ½ dl mjölk
1 2/3 dl grädde
½ dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
80 g mörk choklad, hackad

Gör så här

Klä botten och sidorna på en djup bakform, 20 x 20 cm, med aluminiumfolie och pensla folien med smält smör eller olja.

Blanda socker, mjölk, grädde och sirap i en stor tjockbottnad kastrull och rör om på medelstark värme utan att koka tills sockret har lösts upp helt. Ta bort eventuella sockerkristaller från kastrullens sidor med en blöt brödpensel. Koka upp, sänk värmen något och koka utan att röra om i 15 minuter; eller tills eventuell termometer når 115°C. Ta genast av kastrullen av värmen.

Låt svalna i 5 minuter. Tillsätt vaniljsockret och rör kraftigt med träsked i 5 minuter eller tills smeten börjar tjockna och förlora glansen. Häll smeten i den iordninggjorda formen och släta till ytan. Låt den svalna på galler.

Smält chokladen över vattenbad. Låt den svalna lite. Bred ut chokladen med smörkniv e.dy. i ett jämnt lager över fudgen och låt den stelna. Stjälp upp den stelnade fudgekakan ur formen, dra försiktigt bort folien och skär fudgen i bitar. Förvara i lufttät burk på sval, mörk plats i upp till 2 veckor.
Visningar:
9504
Sparat:
256

LIKNANDE RECEPT

Nalles tårta
över 2 månader
Glassmannens Am
av Fin
över 2 månader
Kolafudge med l
av Queenie
över 2 månader
Florentinsk kol
av Fin
över 2 månader