Kolakladdkaka

Kladdkaka slinker alltid ner...

Betyg (0 röster)
Antal personer
8-10

Ingredienser

1 1/4 dl brun farin
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/4 dl mjölk (3 %)
1 st ägg
1 tsk vaniljsocker
50 g osaltat smör, smält
200 g hackade dadlar

Till såsen:
2 1/2 dl brun farin
25 g osaltat smör, i små klickar
5 dl kokande vatten

Gör så här

Värm ugnen till 190°C. Smörj en form som rymmer 1 1/2 liter. Blanda farinsockret med mjölet och bakpulvret i en stor skål. Häll upp mjölken i en mindre skål, vispa i ägget, vaniljsockret och det smälta smöret och häll sedan blandningen över mjölblandningen, rör om med en träslev så att det blandas väl. Vänd ner dadlarna och häll smeten i den smörade formen. Det gör ingenting att det ser ut att vara för lite, kakan pöser upp när den gräddas. Strö farinsockret till såsen över kakan och klicka på smöret. Häll på det kokande vattnet (ja faktiskt!) och ställ in i ugnen. Ställ äggklockan på 45 min, men det kan hända att kakan behöver stå i 5 eller 10 min till. Kakans översida ska vara elastisk och porös när den är klar, underst ska socker, smör och kokande vatten ha förvandlats till en mäktig, kladdig sås. Servera med vaniljglass, crème fraîche, kaffe- eller vispgrädde, det som du gillar bäst.
Visningar:
1673
Sparat:
13

LIKNANDE RECEPT

Kolakladdkaka
av NewDown
över 2 månader
Kolakladdkaka..
över 2 månader