Kolapaj med chokladtryffel

Denna lyxpaj smakar som en ljuvlig pralin - med en god kolakräm och himmelsk chokladtryffel.

Betyg (0 röster)
Antal personer
10 st

Ingredienser

Botten:
3 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk strösocker
1 äggula

Fyllning:
En halv vaniljstång
1 dl vispgrädde
3/4 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
3 tsk farinsocker
1 msk honung
100 g osaltat smör

Mörk chokladtryffel:
100 g mörk choklad
150 g osaltat smör

Vit chokladtryffel:
100 g vit choklad
150 g osaltat smör

Tillbehör:
2 spritsar

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Börja med mördegsbottnen:
Mixa mjöl, smör, socker och äggulan i en matberedare eller hacka för hand tills
ingredienserna bildar en degboll.

Kavla ut degen och klä en pajform, ca 24 cm i diameter, med löstagbar botten.
Grädda bottnen ca 20 minuter.

Gör kolafyllningen: Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Blanda fröna och stången med resten av ingredienserna, utom smöret, i en kastrull.
Låt sjuda under omrörning på svag värme ca 25 minuter.
Fiska upp vaniljstången och släng den.

Tillsätt smöret. Låt kolan svalna något och häll den sedan i formen.
Ställ pajen kallt i kylen.

Gör tryffelsmeterna: Hacka den mörka chokladen i mindre bitar och smält den i en kastrull
på svag värme tillsammans med smöret. Gör likadant med den vita chokladtryffeln.

Häll de olika tryffelsmetarna i varsin sprits.
Låt tryffeln stelna i kylen så att den inte rinner ut men fortfarande är mjuk.

Spritsa ut de båda tryffelsorterna i ett fint mönster på den kalla
kolafyllningen. Förvara pajen kallt.
Visningar:
2889
Sparat:
66

LIKNANDE RECEPT

Kolapaj recept
Kolapaj
över 2 månader
Chokladkolapaj
av zonale
över 2 månader
Lakritskolapaj
av lennali
över 2 månader
Kolapaj  med so
av imse
över 2 månader