Kolatårta

Kan även kallas knäcktårta, helt underbart god om man gillar knäck!
Jag gör det med mandlar då jag är allergisk mot hasselnötter.

Betyg (0 röster)
Antal personer
6-8

Ingredienser

Botten:
1,5 dl (100g) hasselnötskärnor
75 g margarin
1 dl socker
2 ägg

Kola:
4 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl sirap
100 g margarin
1 tsk vaniljpulver
1 msk kaffepulver (om önskas)

Gör så här

Rör margarin och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget.
Mal kärnorna och tillsätt.
Lägg i en pajform (med eller utan avtagbar kant) och ha i ugnen 175 grader i ca 20 minuter.

Blanda grädde, socker, sirap och 50 gram margarin i en kastrull. Låt sjuda ca 1 timme.
Gör kulprovet och kolla om kolan är klar.
När kolan är klar tillsätt resterande 50 gram margarin, vaniljpulver och eventuellt kaffepulver.
Låt svalna.
Häll över i formen.

Låt stå i kylskåpet minst 2 timmar innan servering (längre tid = hårdare kola).
OBS! Mjukas snabbt upp vid rumstemperatur.

Tips:
Gör dubbelsats botten om du har en stor pajform.
Visningar:
2874
Sparat:
34

LIKNANDE RECEPT

Kolatårta recept
Marängkolatårta
av tina62
över 2 månader
Choklad och kol
av tina62
över 2 månader
Kolatårta med d
över 2 månader
Chokladkolatårt..
av zonale
över 2 månader
Toscapaj
över 2 månader
Kolatårta med k
över 2 månader