Krämig gratäng med fläskfilé

Helstekt fläskfilé kryddad med citron, rosmarin och vitlök bjuds här tillsammans med en jordärtskocksgratäng.

Betyg (2 röster)
Antal personer
6 st
Krämig gratäng med fläskfilé

Ingredienser

Ca 1,2 kg fläskfilé
1 ½ tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
½ citron, rivet skal
1 msk färsk rosmarin, hackade barr
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk smör

Jordärtskocksgratäng:
1 kg mjölig potatis
300 g jordärtskockor
1 palsternacka
1 purjolök
2 tsk salt
2 krm vitpeppar, nymald
2 msk smör
2 ½ dl mellangrädde
2 ½ dl lagrad ost, riven

Dekoration:
Strimlat citronskal
Rosmarin kvistar

Gör så här

Ugn: 175º och 225º

Gör först gratängen och värm den i ugnen före serveringen.

Skölj, skala och skiva potatis och rotfrukter. Ansa och skiva purjolöken. Varva det i en smord ugnssäker form. Salta och peppra.

Lägg några små bitar smör ovanpå. Häll över grädden och grädda gratängen på näst nedersta falsen i 225º, ca 40 minuter.

Ta ut gratängen efter 30 minuter och strö över osten. Fortsätt och grädda den tills den får fin färg.

Putsa fläskfiléerna och gnid in dem med salt, peppar, citronskal, rosmarin och vitlök.

Lägg filéerna i en smord ugnssäker form och stek dem i 175º, tills innertemperaturen är 65-70º, ca 30 minuter. Låt köttet vila i 10 minuter, innan det skärs upp i centimetertjocka skivor. Lägg skivorna på den varma gratängen. Dekorera med strimlat citronskal och rosmarinkvistar. Servera med sallad.
Visningar:
14625
Sparat:
227

LIKNANDE RECEPT

Gratäng recept
Kycklinggratäng..
över 2 månader
Absolut bästa f..
av Marre73
över 2 månader
Fläskfilé bacon
av Queenie
över 2 månader
Helt underbar k
av Queenie
över 2 månader
Köttfärsgratäng
av anenik
över 2 månader
Bacon- och ostg
av Cayene
över 2 månader