Krämig lökpaj

Detta är en ovanlig paj som gör sig lika bra på buffébordet med kallskurna italienska charkuterier som på midsommarfestens sillbord!

Betyg (1 röst)
Antal personer
6 bitar

Ingredienser

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 krm salt
3/4 dl olivolja
1 msk färsk, hackad timjan
4 msk vatten

Fyllning:
1 purjolök
1 dl gräslök
2 rödlökar
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 dl riven parmesanost
2 dl crème fraiche
3 ägg
Salt
peppar

Gör så här

Arbeta ihop ingredienserna till degen, för hand eller i en matberedare med kniven isatt. Tillsätt vattnet lite i taget medan ingredienserna arbetas ihop till en deg.

Smörj en pajform, ca 24 cm i diameter. Tryck ut degen i formen. Ställ kallt 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Nagga degbottnen och förgrädda pajskalet 10 minuter.

Halvera purjolöken på längden och skölj i kallt vatten. Skär den sedan i tunna skivor. Finhacka gräslöken. Skala och skiva rödlöken i ringar. Skala och pressa vitlöksklyftorna.

Fräs purjolök, rödlök och vitlök i oljan så att den blir glansig men absolut inte får någon färg.

Blanda parmesanost, crème fraiche och ägg. Salta och peppra.

Lägg den frästa löken i pajskalet och häll sedan på ostsmeten. Grädda ca 30 minuter eller tills fyllningen stelnat. Pajen kan serveras både kall och varm. Strö över finhackad gräslök innan du serverar pajen.
Visningar:
2436
Sparat:
90

LIKNANDE RECEPT

Lökpaj recept
Grön ärt- och l..
över 2 månader
Ost- och lökpaj
över 2 månader
Lökpaj med Roms
av Tiadina
över 2 månader
Tomat- och lökp..
över 2 månader
Lökpajer med lö
över 2 månader
Lök- och ostpaj
av UllaC
över 2 månader