Krämig potatisgratäng

En lite annorlunda variant av potatisgratäng där potatisen får koka mjuk i grädde innan den gratineras i ugnen.

Betyg (2 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

2 kg potatis, mjölig, t.ex. King Edward
5 dl mjölk (3 %)
5 dl vispgrädde
1 lök, skalad
2 st vitlöksklyftor, finhackade
1 msk salt
50 g osaltat smör

Gör så här

Värm ugnen till 240 grader.

Skala potatisen och skär den i centimetertjocka skivor. Lägg dem i en stor kastrull med mjölk, grädde, lök, vitlök och salt.

Låt koka upp och sen sjuda eller småkoka tills potatisen är nästan mjuk. Rör om ofta.

Smöra en form (ungefär 37 x 30 cm). Häll ner potatiskoket i den.

Klicka på resten av smöret och gratinera i ugnen i 15 minuter eller tills gratängen börjar bubbla och har fått fin färg. Ta ut den ur ugnen, låt stå i 10-20 minuter innan den serveras.
Visningar:
2388
Sparat:
90

LIKNANDE RECEPT

Potatisgratäng recept
Köttfärs-potati..
av Anten
över 2 månader
Potatisgratäng
av fenne
över 2 månader
Gorgonzolastekt
av ros
över 2 månader
Bèarnaisegratin..
av boz1965
över 2 månader
Marinerad fläsk
över 2 månader
Fläskfilégryta
av Annafbg
över 2 månader