Krämig risotto med vitt vin, parmesan & basilika

En del passande och rörande men så får man också en underbart krämig risotto med läcker smak av parmesan och basilika.
Risotton är god att servera till kyckling eller fisk.

Betyg (11 röster)
Antal personer
4 st
Krämig risotto med vitt vin, parmesan & basilika

Ingredienser

2 msk olivolja
20 g smör (för stekning)
1 st gul lök
5 dl arborio-ris (eller avorio-ris)
1 dl vitt vin (matlagningsvin går fint)
14 dl hönsbuljong
1 st citron
30 g smör
1 dl färskriven parmesan
1 dl hackad färsk basilika

Topping:
Basilikablad
Hyvlad parmesan

Gör så här

Skala och finhacka löken. Hetta upp en tjockbottnad kastrull och låt löken svetta i olja och smör.
Rör ned riset och låt riskornen få en glasig hinna och löken bli transparent.
Koka upp buljongen i en kastrull bredvid.

Slå sedan på vin och låt det koka in. Slå på lite av den kokande buljongen. Rör om och slå på lite mer buljong när vätskan har absorberats. Fortsätt så tills riset har lite tuggmotstånd kvar. Det tar ungefär 20-30 minuter. Var noga med att röra hela tiden så att risotton inte bränner fast. Dra kastrullen från plattan, när riset är härligt krämigt.

Tvätta citronen väl och raspa det yttersta gula på citronen och rör ner i risotton med lite av saften. Vänd ned smör, ost och basilika. Rör ut så att osten smälter och smaka av med salt och peppar. Lägg på ett lock och låt risotton vila 8 minuter.

Toppa med hyvlad parmesan och garnera med basilikablad.
Visningar:
43374
Sparat:
498

LIKNANDE RECEPT

Risotto med köt..
över 2 månader
Citron- och Hon
över 2 månader
Salsiccie hemma..
över 2 månader
Fläskfilé och r
av tina62
över 2 månader
Risotto med sva
av MrsC
över 2 månader
Krämig saffrans
av mumsan
över 2 månader