Krispig äppelgratäng

Den här franska äppelgratängen är barnens favorit, med knapriga äppelbitar, gratinerade i en krämig och söt färskostblandning.

Betyg (0 röster)
Antal personer
6 st

Ingredienser

1 kg äpplen
150 g färskost eller kesella
1,5 dl grädde
1 msk vetemjöl
1 msk citronsaft
0,5 dl strösocker
1 ägg
0,5 tsk vaniljsocker
Smör eller margarin till formen

Täcke:
50 g mjukt smör eller margarin
0,5 dl havregryn
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl farinsocker
1 tsk kanel

Gör så här

Skala, kärna ur och hacka äpplena. Blanda färskosten med grädde, vetemjöl, citronsaft, strösocker, ägg och vaniljsocker till en jämn smet. Tillsätt äpplena och rör samman. Smörj en form och slå i blandningen.

Blanda det mjuka matfettet till täcket med havregryn, vetemjöl, farinsocker och kanel och bred det över äpplena.

Grädda äppelgratängen i 200 grader, 35-40 minuter, tills äpplena känns mjuka och kakan är torr och krispig. Låt den svalna eller bli helt kall innan den serveras.

Du kan ge täcket ytterligare lite smak med lite malen sötmandel.
Servera med vispad grädde eller vaniljglass.
Visningar:
924
Sparat:
12

LIKNANDE RECEPT

Potatisgratäng ..
av UllaC
över 2 månader
Äppelgratäng
av fnsp
över 2 månader
Äppelgratäng me
av Molgan
över 2 månader