Kristinas skorpor

Fiberskorpor låter kanske inte så tilltalande, men dessa är alldeles oemotståndligt goda. Passa på att baka många, de går snabbt åt till kvällsfikat.

Betyg (3 röster)
Antal personer
40 st

Ingredienser

3 dl vatten
2 dl mjölk
1,5 dl matolja eller flytande margarin
1 pkt jäst , 50 g
1 tsk salt
4 msk strösocker
2 dl solrosfrön
1 dl krossade linfrön
2 dl grahamsmjöl
3 dl grovt rågmjöl
Ca 7 dl vetemjöl

Gör så här

Värm vatten, mjölk och matfett till fingervärme, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den med lite av degspadet.

Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, solrosfrön, linfrön, grahamsmjöl, grovt rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.

Arbeta degen, för hand eller med maskin, tills den är lagom fast och släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt på en rumsvarm och dragfri plats ca 40 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Forma degen till fyra längder, lika långa som en bakplåt. Låt längderna jäsa övertäckta ytterligare ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda längderna mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt dem svalna på galler. Höj ugnsvärmen till 250 grader. Dela längderna, först längs med och därefter tvärs över i ca 2 cm breda bitar.

Lägg skorporna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt. Rosta dem högt upp i ugnen ca 5 minuter. Sänk ugnsvärmen till 100 grader. Torka skorporna mitt i ugnen i 1-1,5 timme. Låt ugnsluckan stå på glänt under torkningen.
Visningar:
3363
Sparat:
73

LIKNANDE RECEPT

Skorpor recept
saffransskorpor
av epi
över 2 månader
Kickis frallor..
av zonale
över 2 månader
Björkens frallo..
av KMS
över 2 månader
Köttfärslimpa,
över 2 månader
Oxfilé Woronoff
över 2 månader
Hälla-ut-bröd
av tina62
över 2 månader