Kronans kaka

I denna klassiska mandelkaka spelar potatisen en viktig roll eftersom den gör den extra saftig och god. Dessutom är kakan busenkel att göra.

Betyg (1 röst)
Antal personer
10 bitar

Ingredienser

1,5 dl sötmandel
2 medelstora , kokta potatisar
75 g smör eller margarin
1,5 dl strösocker
2 ägg
1 - 2 droppar bittermandelolja

Garnering:
Florsocker

Gör så här

Smöra och bröa en låg form, ca 22 cm i diameter, som tål mikrovärme.

Mal mandeln med skalet på och riv potatisen fint på ett rivjärn.

Rör rumsvarmt matfett och socker poröst, gärna med en elvisp.

Rör ner äggen, ett i taget, i matfettsblandningen. Tillsätt den malda mandeln och rivna potatisen.

Tillsätt ett par droppar bittermandelolja i smeten. Häll smeten i formen.

Grädda kakan i mikron på full effekt ca 8 minuter. Låt den svalna. Sikta lite florsocker över kakan precis innan den ska serveras. Har du ingen mikro går det bra att grädda kakan i vanlig ugn. Grädda då på galler i nedre delen av ugnen i 175 minuter, ca 40 minuter.

En klick vaniljglass är gott att servera till kakan. Det är också läckert att servera lite mixade bär till. Blanda t.ex. hallon och jordgubbar och smaka ev av med lite socker.
Visningar:
1550
Sparat:
22

LIKNANDE RECEPT

Kaka recept
Underbar kladdk..
av Elis
över 2 månader
Dumlekladdkaka
över 2 månader
Twix julgodis
av Sajsa
över 2 månader
Bountykaka
av Bodil56
över 2 månader
Underbart smarr
över 2 månader
Marängäppelkaka
över 2 månader