Kryddpepparsås

Passar bäst till något mörkt kött, till exempel oxe eller vilt

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

1 finhackad gul lök
1 msk smör
0,5 dl rödvinsvinäger
2 dl kraftigt rött vin
8 dl mörk oxsky eller brun viltfond
1 msk krossad kryddpeppar
0,5 msk krossad vitpeppar
2 lagerblad
50 g osaltat smör
salt
eventuellt nymalen vitpeppar
arrowrot

Gör så här

Det här är en lite annorlunda sås. Den är smakrik och passar bäst till något mörkt kött, till exempel oxe eller vilt. Var bara lite försiktig med kryddpepparn, eftersom den har en ganska dominant smak.
Den här såsen ingick i tävlingsvarmrätten i ”Mat-OS” i Frankfurt 1992. Den fick 213,5 poäng av 215 möjliga.

1. Fräs löken i smöret, men låt den inte ta färg. Slå på vinägern och rödvinet och koka ihop tills du har drygt 1 dl kvar i pannan.
2. Häll på fonden och kryddorna och koka ihop tills ca 5 dl återstår. Skumma väl.
3. Rör ut arrowroten i lite vatten och red av såsen till simmig konsistens. Smaka av med salt och eventuellt lite nymalen vitpeppar. Runda av med osaltat smör och sila till sist såsen i en chinois eller silduk. Torsten Kjörling, 1984
Visningar:
1397
Sparat:
6

LIKNANDE RECEPT

Kryddpepparsås
över 2 månader