Kyckling från Baskien

I Frankrike, gastronomins hemland, har varje provins sina specialiteter. Från Baskiens särpräglade kultur kommer en ugnsstekt kycklingrätt där rökt skinka, tomater, lök och örtkryddor ger härlig smak och doft.

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

1 kyckling , ca 1 1/4 kg
2 msk olivolja
2 tsk soja
5 tomater
3 gula lökar
2 vitlöksklyftor
100 g rökt skinka
1 tsk timjan
2 msk hackad persilja
1 tsk salt
Svartpeppar

Gör så här

Skär kycklingen i halvor och klipp bort ryggbenet. Blanda olivolja och soja och penska kycklinghalvorna med blandningen. Lägg halvorna i en ugnssäker form och stek i 175 grader, ca 15 minuter.

Skålla, skala och skär tomaterna i klyftor. Skala och skiva löken. Pressa vitlöken och strimla skinkan. Blanda allt med timjan och persilja.

Ta ut kycklingen och häll kryddblandningen runt kycklinge. Salta och peppra och stek ytterligare ca 30 minuter. Pröva med en sticka och se om kycklingen är genomstekt.

Pensla halvorna med stekskyn mot slutet av grilltiden. Skär kycklingen i portionsbitar, lägg tillbaka bitarna i formen och servera.
Visningar:
999
Sparat:
7

LIKNANDE RECEPT

Kyckling recept
Kycklinggratäng..
över 2 månader
Helt underbar k
av Queenie
över 2 månader
Bacon- och ostg
av Cayene
över 2 månader
Underbar kyckli
av Marre73
över 2 månader
Makalös kycklin
av Marre73
över 2 månader