Kycklingfilé med äpplen, shalottenlök o valnötter

Detta recept var infört i tidningen Buffé
Kycklingspett med äpplen i calvadossås
God smakkombination. Lite pyssligt att göra.
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Avancerat

Betyg (1 röst)
Antal personer
8 st

Ingredienser

1 kg kycklingfilé
Olja till stekning

Marinad:
2 msk majsolja
1 msk japansk soja
1 msk pressad citronsaft
1 tsk timjan

Äppelröra:
500 g smålökar
4 äpplen
2 msk smör
3 dl vispgrädde
4 msk konc kycklingfond (på flaska)
1 tsk japansk soja
1 dl äppelcider
1/2 dl calvados (eller konjak)
1 krm svartpeppar
1 dl grovhackade valnötskärnor

Gör så här

Gör så här
Dela bröstfiléerna i halvor på längden, lårfiléerna behöver inte delas. Blanda ihop marinaden och lägg i kycklingen. Låt marinera i minst 4 timmar.

Trä upp kycklingen på korta spett. Bryn kycklingen i olja i en het stekpanna. Låt dem kallna.

Skala och dela lökarna. Kärna ur äpplena och skär dem i bitar. Fräs löken i smör i en stekpanna. Lägg över i 2 ugnssäkra formar. Fräs äpplena och lägg över i formarna. Häll på grädde, kycklingfond, soja, äppelcider och calvados. Krydda med timjan och peppar.

Vid serveringen:
Sätt ugnen på 225°C. Strö valnötskärnorna över äppelröran och lägg på kycklingspetten. Stek i mitten av ugnen i 10–20 minuter, kontrollera att köttsaften är ljus, är den röd så låt steka ytterligare en stund. Lägg på färska timjankvistar.

Servera med ugnsstekta potatisklyftor. Fungerar bra med ris eller pressad potatis också.
Visningar:
2900
Sparat:
31

LIKNANDE RECEPT

Kycklingfilé recept
Bacon- och ostg..
av Cayene
över 2 månader
Kycklinggratäng
över 2 månader
Underbar kyckli
av Marre73
över 2 månader
Makalös kycklin
av Marre73
över 2 månader
Kycklingfilé i
av ros
över 2 månader